Onverklaarbaar moe

Evert-Jan

Enorm moe

Evert-Jan (58) mailde: "Ik ben enorm moe zonder dat daar een lichamelijke reden voor lijkt te zijn. De laatste tijd wordt het steeds erger. Kun je iets voor mij doen?" Hij voelde zich een oude man, worstelde om de dag door te komen. "Ik ga 's avonds om half twaalf naar bed en halverwege de dag ben ik al versleten." Zijn klachten begonnen zo'n vijf jaar geleden. Een bypassoperatie in 2018 heeft weinig veranderd. Bloedonderzoek, onderzoek naar hart en longen was allemaal oké. Ook een test op slaapapneu leverde niets op. Volgens de huisarts zat het tussen de oren. (NB Dit is niet een van de huisartsen uit ons Gezondheidscentrum Utrecht Oost!)

Alpe d'Huez

Voor mij zit een slanke man, die gezond eet, niet rookt of drinkt, regelmatig met de hond loopt. Hij zit al een jaar in een cardioprogramma bij de fysiotherapeut, maar zijn conditie verbetert niet. "Ik moet dat kunnen", zegt Evert-Jan. Hij snapt er niets van. Hij is een echte sportman. Deed lange tijd aan amateurwielrennen en reed met zijn fiets een paar keer Alpe d'Huez op. Maar nu niet meer. Hij raakt snel buiten adem. Als hij wakker wordt, voelt hij zich leeg en kan dan moeilijk uit bed komen. 

Nergens zin in

We lopen het rijtje af. Geen infecties opgelopen in de tropen, geen zware griep gehad. Alleen een lichte sllergie voor huisstofmijt en kattenharen. Slaapt goed, geen stress op het werk, fijn gezin. Een gelijkmatig karakter, niet iemand die snel gestresst te krijgen is. Als kind was hij al rustig, zegt Evert-Jan. "Aan het rommelen met brommers en motoren. "Klussen doet hij nog steeds graag.  "Het moet wel recht zitten, ik kan 2-3 keer iets afbreken en opnieuw doen. Maar nu heb ik nergens zin in."

Geen aanknopingspunten

Het lijkt me sterk dat het probleem bij Evert-Jan tussen de oren zit. Ik check nog eens of hem iets dwars zit, maar hij is emotioneel goed in balans. Er mankeert hem niets behalve die vermoeidheid. Zijn vader is destijds op dezelfde leeftijd aan zijn hart geopereerd, maar die was daar wél van opgeknapt. Behalve een lichte allergische aanleg zijn er op dit moment geen emotionele of fysieke aanknopingspunten. We zoeken verder.

Cholesterolverlagers

Bij de intake noteer ik de medicijnen die iemand gebruikt. "Bloedverdunners gebruik ik niet meer," zegt Evert-Jan. Wel gebruikt hij een cholesterolverlager. Na wat doorvragen realiseert hij zich dat hij die al vóór de operatie kreeg voorgeschreven vanwege een licht verhoogd cholesterol. De klachten zijn vanaf dat moment toegenomen. In de media is tegenwoordig veel aandacht voor de zogenaamde statines. Diverse onderzoeken wijzen uit dat een behoorlijk aantal mensen slecht tegen deze statines kan. Ik stel Evert-Jan voor dat hij met zijn huisarts overlegt of hij mag testen hoe het zonder cholesterolverlagers gaat. Met zijn gezonde leefstijl en licht verhoogde cholesterol zit hij ook niet echt in een risicogroep lijkt mij.

Gestopt

Een paar weken later komt Evert-Jan de praktijk binnen, even onverstoorbaar als de vorige keer. Al gauw blijkt dat hij in een opgewekte bui is. "Ik kom niet meer zo ellendig uit bed. Ik heb meer zin om dingen te doen. Het fysioprogramma gaat ook niet slecht." Twee dagen na het stoppen met de statines merkte hij al verbetering. De huisarts blijft van mening dat Evert-Jan statines zal moeten gebruiken. Evert-Jan: "Ik leef liever iets minder lang, maar goed, dan de komende tijd als een oude man. Er kan wel van alles gebeuren in het leven, er zijn ook nog alternatieven zoals voedingssupplementen." Ik raad hem aan om van tijd tot tijd zijn cholesterolwaarden te laten bepalen en het een beetje in de gaten te houden.

Geen homeopathisch middel, wél een homeopaat nodig

Een homeopathisch middel had hij niet nodig, wél een homeopaat. "Eigenlijk vreemd dat huisarts, cardioloog, fysiotherapeut nooit een verband hebben gelegd tussen mijn klachten en de cholesterolverlager."

 

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Bel 06 - 44 53 41 96 of laat hier onder een bericht achter.