Homeopathie voor jou

Lichamelijk fit.

Emotioneel in balans.

Artikelen

Wat helpt bij hooikoorts?

28 sep 2017

Er zit stuifmeel in de lucht en jij zit met jeukende ogen. Je kunt hier buiten het seizoen al iets aan doen.

Hooikoorts is een overreactie van je immuunsysteem. Er komt histamine vrij uit mestcellen, antistoffen worden naar de plek des onheils gestuurd wat resulteert in klachten die we hooikoorts noemen. Reguliere hooikoortsmedicijnen zoals antihistaminica blokkeren de werking van het immuunsysteem. Dat is heel handig in de acute fase, maar je overgevoeligheid voor stuifmeelpollen zal er niet door verdwijnen. Als je kans zou zien je afweer te versterken, wordt je minder vatbaar voor pollen en blijft een overreactie uit.

 

Helpt een zelfzorgmiddel?

In de acute fase kun je een homeopathisch zelfzorgmiddel overwegen (te koop bij drogist of apotheek). Deze bevatten een mix van homeopathische middelen die vaak bij hooikoorts worden voorgeschreven. Als je geluk hebt zit het voor jouw passende middel in die reeks. Als je pech hebt niet. In dat geval ben je beter af met een homeopathisch consult waarbij je het homeopathische middel krijgt dat aansluit bij jouw specifieke hooikoortsklachten.

Constitutiebehandeling

Je hooikoortsklachten kunnen ook een prima ingang zijn voor een constitutiebehandeling. Hiermee kun je al in de hooikoortsvrije periode beginnen. Een constitutiebehandeling is afgestemd op je algehele gezondheid en je persoonlijkheidskenmerken. Met als doel je afweer en zelfgenezend vermogen op langere termijn te versterken. Als je afweersysteem weer in balans komt, ben je minder vatbaar voor pollen met als gevolg dat een allergische reactie afneemt. Ook andere klachten krijgen dan minder kans.

Afbouwen medicatie

Homeopathische behandelingen kun je overigens goed combineren met eventuele reguliere medicatie. Zodra de homeopathische behandeling aanslaat, merk je vanzelf dat je minder hooikoortsmedicijnen nodig hebt. Je kunt dan in overleg met je huisarts de reguliere medicatie afbouwen.