Homeopathie voor jou

Lichamelijk fit.

Emotioneel in balans.

 

Artikelen

Ben jij glutengevoelig?

13 november 2017

Glutengevoeligheid komt vaker voor dan je denkt. Bij veel gezondheidsklachten wordt de link met gluten niet gelegd. Hoe zit dat bij jou?

Weinig mensen zijn 100% ongevoelig voor gluten. Dat schrijft Hilde Maris in ‘Gluten & Koemelk.  De link met gezondheidsklachten’, een uitgebreide gids gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de ervaring van artsen en therapeuten. Hoe zit het met jouw glutengevoeligheid?

 

Gemiste diagnose

De typische klachten van glutenintolerantie herkennen we vaak wel: een opgeblazen buik, veel buikpijn, chronische diarree en bij kinderen: achterblijvende groei. Maar bij veel andere gezondheidsklachten wordt geen link met glutengevoeligheid gelegd. Terwijl er inmiddels meer dan 250 symptomen zijn vastgesteld waarbij glutenintolerantie van invloed kan zijn.

De diagnose wordt vaak gemist, vooral bij atypische of mildere vormen van intolerantie. Dat komt o.a. omdat glutengevoeligheid niet altijd met bloed- of weefselonderzoek is aan te tonen. De beste manier om er achter te komen of je gevoelig bent voor gluten is het volgen van een glutenvrijdieet.

  

Verslaafd aan brood?

Glutenvrij eten is nog behoorlijk lastig want je kan het zo gek niet bedenken of er zitten gluten in je boodschappentas. Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten voorkomt, dus in brood, koekjes, pasta enzovoort. Vanwege zijn elastische en klevende eigenschappen komt gluten ook goed van pas bij de productie van o.a. soepen, sauzen, vleeswaren, chips en snoep. 

Er is nog een reden waarom het niet gemakkelijk is om glutenvrij te eten. Zo’n heerlijke croissant kun je toch moeilijk aan je neus voorbij laten gaan! Zijn we soms verslaafd aan brood? Dat zou goed kunnen. Bij de vertering van gluten (en melk) komen namelijk opiumachtige stoffen, zoals gliamorfines en gliadorfines vrij. Dat maakt een knapperig broodje verslavend lekker, waardoor je er steeds meer van gaat eten. Stoppen met brood eten is dan letterlijk afkicken.

 

Waslijst aan klachten

Gezonde darmen kunnen opioïden en andere eiwitten afbreken, een aangetaste dunne darm kan dat niet of veel slechter. Bovendien neemt een aangetaste dunne darm onvoldoende voedingsstoffen uit je voeding op (malabsorptie). Dit kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten. Denk bij baby’s aan krampjes, huilen, reflux. Bij kinderen aan oorontsteking, stinkende ontlasting, achterblijvende groei en gedragsproblemen.

Er is een waslijst van vastgestelde klachten en symptomen, waaronder maagdarmklachten, infecties, spier- en gewrichtsklachten, diabetes, allergieën, astma, eczeem, psoriasis, vermoeidheid, concentratiestoornissen, depressie, hoofdpijn en migraine, haaruitval, menstruatieklachten, onvruchtbaarheid, gebrekkig tandglazuur, aften, hongergevoel, over- en ondergewicht. En de lijst is nog veel langer.

 

Verbeter je weerbaarheid

Natuurlijk kunnen er voor deze klachten allerlei redenen zijn. Dus is het belangrijk om daarmee naar je huisarts te gaan. Maar denk ook eens aan een glutenintolerantie. Test het een paar weken uit. Er zijn tegenwoordig zoveel glutenvrije producten te koop. Een paar weken is niet genoeg om je darmen te herstellen, maar je kan wel ervaren of het iets voor je doet. Het kan een wereld van verschil maken.

Met een homeopathische behandeling pak je je klachten vanuit een andere invalshoek aan. Je werkt dan ook op energetisch en mentaal niveau aan het verbeteren van je weerbaarheid.