Artikelen

Organiseer je eigen leefstijlprogramma

24 jan 2019

Leefstijlinterventie is het nieuwe modewoord en dan gaat het vaak over gewicht en bewegen. Maar er is natuurlijk meer. Goed voor jezelf zorgen vergt een bredere kijk. Want het gaat niet alleen om gezond gewicht, maar om het geheel van je fysieke en emotionele conditie, over zingeving en mentaal evenwicht.

 

Gezondheid en geluk

Voor levensgeluk is een goede gezondheid van grote invloed en belangrijker dan geld, blijkt uit de statistieken. Dat betekent dat investeren in je gezondheid de moeite waard is. De beste manier om dat te doen is allereerst voorkomen dat je ziek wordt. Zorgen dat je zo lang mogelijk zo gezond mogelijk blijft. Het is jezelf belangrijk genoeg vinden voor een brede aanpak op de lange termijn. Zelfs zorgen dat het niet (nog) slechter gaat met je gezondheid is al winst.

 

Samuel Hahnemann

Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, schreef 200 jaargeleden zijn patiënten al frisse lucht en gezonde voeding voor. Huizen werden slecht geventileerd en van vitamines had nog niemand gehoord. Hij pleitte al voor een gezonde leefstijl toen niemand dat deed. Zijn doel was de mensen vrij van klachten te maken zodat ze zich kunnen concentreren op hun religieuze of spirituele ontwikkeling. Of in onze tijd, persoonlijke ontwikkeling.

 

Voor jezelf zorgen

Vaak weet je wel wat goed voor je is, maar lukt het niet of maar tijdelijk. Waar zit hem dat in? Hoe komt dat? Dat is een leuke uitdaging voor een homeopathische benadering van preventieve gezondheid. Je kan veel voor je gezondheid bereiken als je het doet op een manier die bij jou past. Opruimen wat jou daarbij fysiek en emotioneel in de weg staat. Vicieuze cirkels doorbreken zodat er weer ruimte komt voor nieuwe ontwikkeling. 

 

Je eigen leefstijlprogramma

Je hebt niks aan strenge leefregels waar je chagrijnig van wordt en die je toch niet lang vol kunt houden. Het is makkelijker je blokkades op te ruimen en je gewoontes stapje voor stapje te vervangen door een iets betere gewoonte. Zo maak je je eigen persoonlijke leefstijlprogramma waar je een leven lang plezier van hebt. Zorgverzekeraars bieden een breed pakket aan vergoedingen, onder andere voor diëtiste, fysiotherapie, acupunctuur, homeopathie. Daar zitten misschien best mogelijkheden tussen waar je wat aan hebt. 

 

Vandaag als uitgangspunt

Je kan niet anders dan jezelf en je gezondheidstoestand van vandaag als uitgangspunt nemen. Mild naar jezelf kijken, zonder oordeel. Hoe ben je er aan toe vandaag? Dit wordt je vertrekpunt. Weg met de ideaalbeelden, weg met de mening van anderen en uitzoeken wat voor jou haalbaar en passend is. Om op de lange termijn vol te houden kun je het beste jezelf goed leren kennen en blijven zoeken naar kleine verbeteringen die bij je passen.

 

Denken met je lichaam

Een gewoonte is denken met je lichaam. Je hoofd hoeft even niet mee te doen. Je hoeft niet meer te kiezen, je doet het gewoon. Als je erin slaagt om een gezonde gewoonte aan te leren, één die bij jou past, dan ben je alweer een stuk verder op weg naar meer vrijheid en gezondheid.

 

Helicopterview

Gezondheid is meer dan een dieetvoorschrift of een fitnessprogramma. Het vraagt om een brede kijk op alle aspecten die voor jou spelen. Vaak weet je wel wat goed voor je is, maar is er 'iets' dat je tegenhoudt. Dat kan spelen op lichamelijk, emotioneel, mentaal of spiritueel vlak. Kijk daarom eens met een helicopterview naar jezelf en je situatie. Misschien vind je de oplossing op een onverwachte plek.