Artikelen

Wat doen bij koorts?

25 sep 2018

Koorts betekent: je immuunsysteem is aan het werk. Meestal is een beetje geduld en zorgen dat je niet uitdroogt voldoende. Homeopathie is vooral zinvol bij gekwakkel en terugkerende infecties.

 

Wat is koorts?

Koorts (38 graden of meer) is een beschermende reactie van je lichaam. Vaak is koorts gericht tegen virussen of bacteriën die een infectie hebben veroorzaakt. Je lichaam maakt antistoffen en er komt een heel proces op gang om beschadigde cellen en weefsels te herstellen. Dan kan de temperatuur omhoog gaan. Dat is een ongelooflijk nuttige reactie. 

 

Alarmsignalen

Koorts kán een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is, bijvoorbeeld een longontsteking. Hoe je je voelt is een betere graadmeter dan temperatuur. Let op sufheid, benauwdheid en uitdroging. Denk eraan dat bij baby's en jonge kinderen uitdroging binnen een dag kan ontstaan, vooral in combinatie met overgeven en diarree. Vertrouw op je intuïtie en bel als het nodig is je huisarts. Ook bij chronische aandoeningen of na een reis in de tropen kun je beter extra alert zijn.

 

Contraproductief

In veel gevallen is koorts echter een normale reactie en is het kunstmatig omlaag brengen van de lichaamstemperatuur contraproductief. Je wordt er niet sneller beter van en eventuele achterliggende problemen blijven misschien onopgemerkt. Wat wel helpt: je lichaam wat rust geven en zo je energie bewaren voor je afweer en genezing. Verder zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt en erop letten dat je de warmte kwijt kan. Je mag ook best naar buiten.

 

Homeopathie bij koorts

Niet ingrijpen bij koorts geldt ook voor homeopathie. Het lichaam zijn werk laten doen. Koorts kan best 2-3 dagen duren. Bij een stevige griep of aanhoudende hoest kun je de koorts homeopathisch begeleiden en de malaise verlichten. Acute klachten die kenmerkend zijn voor jouw ziektebeeld zijn goede aanknopingspunten voor het verbeteren van je algehele conditie. De behandeling zal daarop gericht zijn en niet primair op de koorts.  

 

Gekwakkel en weinig weerstand

Er zijn veel verschillende homeopathische middelen en toch heeft elk middel één en hetzelfde doel: het versterken van je lichamelijke weerstand en je emotionele veerkracht. Daarom kan homeopathie vooral wat voor je betekenen bij gekwakkel, terugkerende infecties en meedoen met elke verkoudheid die voorbij komt. Als je steeds maar weer een virus oppikt, wordt het tijd voor een andere aanpak.

 

Verloren tijd

Koorts hoeft geen probleem te zijn. Luister naar de wijsheid van je lichaam en neem de ruimte om je immuunsysteem te versterken. Misschien is het tijd voor wat rust en even stilstaan bij wat er speelt in je leven. Het hoeft niet lang te duren en de zogenaamde 'verloren tijd' haal je straks met gemak weer in.