Artikelen

Na stress weer in balans

1 maart 2018

Langdurige stress kan leiden tot vermoeidheid en zelfs burn-out. Door bijnieruitputting kunnen ontstekingsreacties ontstaan en kun je gevoeliger worden voor allergieën. Hoe kan homeopathie jou hierbij helpen?

De ene burn-out is de andere niet. Welke klachten er precies ontstaan hangt af van je persoonlijke gestel en je omstandigheden. Langdurige stress geeft een complex beeld van vermoeidheid, tal van lichamelijke klachten en psychische problemen. Er is kortom een scala aan symptomen die ook nog eens individueel verschillend zijn. Een homeopathische behandeling sluit daar goed bij aan omdat ze uitgaat van het gehele beeld en middelen voorschrijft op basis van persoonlijke karakteristieken.

 

De homeopathische aanpak

De mensen met burn-out of stressklachten die bij mij in de praktijk komen, hebben contact gehad met hun huisarts. Sommigen hebben ook al psychotherapie, creatieve therapie, bewegingstherapie of doen aan mindfulness. Want burn-out is een complexe situatie die vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Wat homeopathie kan toevoegen is tijd voor een uitgebreid gesprek, behandeling van het geheel (in plaats van deelaspecten) en een homeopathisch middel dat is afgestemd op de persoon.

 

Veel tijd voor het gesprek

In de behandeling is er veel tijd voor het gesprek. Daarin zetten we de persoonlijke geschiedenis, de huidige omstandigheden, het karakter, de emoties en klachten op een rijtje. Hierdoor ontstaat rust en nieuw inzicht. Het is nu eenmaal zoals het is. Maar zo hoeft het niet te blijven. Het gesprek is een zoeken naar passende mogelijkheden om lichamelijk en emotioneel weer in balans te komen. Meestal zit de oplossing verborgen in het probleem dat tot de crisissituatie heeft geleid. Het homeopathisch middel kan dit proces goed ondersteunen.

 

Een individueel middel

De kale feiten van de lichamelijke klachten en de persoonlijke ervaringen bepalen welk homeopathisch middel nodig is. Er kunnen tien mensen met vermoeidheid komen en ze kunnen alle tien een ander middel krijgen voorgeschreven. Het blijft een individueel gebeuren.

 

Nieuwe energie

Ook als je weinig energie hebt kun je met homeopathie toch een begin maken, zodat je energie wat toeneemt en andere activiteiten of therapieën binnen bereik komen. Als je je lichamelijk wat sterker voelt, gaat het emotioneel ook beter en komt er ruimte om wat te ondernemen. Het omgekeerde geldt ook: als je emotioneel meer in balans komt, ga je je lichamelijk ook beter voelen. Het mooie van homeopathie is, dat het aan beide tegelijk werkt.

 

Het is tijd

Kleine stappen zijn goed genoeg. De stressklachten kwamen niet plotseling uit de lucht vallen. Nu is het tijd om een nieuw evenwicht te vinden. De knop moet om. Stresslevels afbouwen, lichamelijke klachten verminderen, een andere levenshouding ontwikkelen en je leven anders inrichten. Ergens moet je de motivatie en de energie zien te halen om een begin te maken. Je huidige problemen zijn precies het goede startpunt voor een wezenlijk nieuw evenwicht in je leven. Dat is exact waar homeopathie om draait.