Artikelen

Emoties rond de zwangerschap

3 april 2018

Vaak is er blijheid. Maar tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in een vrouwenlichaam. Ook kunnen verwarrende herinneringen uit de eigen kindertijd of een nabij verleden opduiken. Homeopathie kan dan rust en balans brengen, zowel bij lichamelijke klachten als het verwerken van emoties.

 

Week van de Homeopathie 2018

Ieder jaar vindt van 10 t/m 16 april de Week van de Homeopathie plaats, ter nagedachtenis aan de geboortedag van de grondlegger van de homeopathie, Samuel Hahnemann (10 april 1755). Dit jaar is het thema Homeopathie rond zwangerschap en geboorte. Aandacht gaat uit naar de behandeling van veel voorkomende klachten als misselijkheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen etc. Maar er gebeurt méér in het leven van aanstaande moeders en vaders. 

 

Veilig alternatief

De aanleiding om een homeopathisch consult te overwegen is vaak een lichamelijke klacht. Vrouwen die problemen tijdens de zwangerschap ervaren, zijn meestal extra voorzichtig met het slikken van reguliere medicatie. Homeopathische middelen kunnen dan een veilig alternatief zijn voor onder meer: ochtendmisselijkheid, slapeloosheid, jeuk, brandend maagzuur, constipatie, onrustige buik, banden/bekkenpijn, krampen, pijnlijke borsten, hoofdpijn. Tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding zijn homeopathische middelen vanwege hun milde werking veilig te gebruiken voor moeder en baby.

 

Veranderingen

Niet alleen het lichaam verandert, maar ook het denken en voelen. Er gebeurt iets groots. Vooral bij de eerste zwangerschap verandert het leven wezenlijk. Gelukkig is er de verloskundige die een rustpunt is en er voor zorgt dat vrouwen (en mannen) goed voorbereid de zwangerschap en bevalling doorkomen. Hormoonveranderingen maken dat vrouwen zich kwetsbaarder voelen, sneller ontroerd of geïrriteerd raken. Oud verdriet of boosheid, depressiviteit, angst voor het onbekende of opzien tegen de bevalling kunnen zich aandienen. Ook kan er iets onverwachts gebeuren in de familie of in de relatie. Het kan te druk zijn op het werk of in het gezin.

 

Oude emoties opruimen

Vanuit homeopathisch oogpunt is deze periode van verhoogde gevoeligheid een ideaal moment. Emotionele patronen worden soms helderder dan ooit tevoren. Dat maakt de tijd rondom de zwangerschap tot een uniek moment voor het opruimen van oude emoties. Een kans om het verleden af te sluiten en een nieuwe stap te maken. Een consult en een homeopathisch middel kunnen daarbij soms wonderen verrichten. Homeopathie gaat over meer dan de lichamelijke klachten en ondersteunt ook de gevoelskant. Dat geldt vanzelfsprekend net zo goed voor aanstaande vaders als voor moeders.

 

Als de baby er is

In de kraamtijd kan gedacht worden aan toepassing van homeopathische middelen bij uitputting, borstontsteking, ongerustheid over onvoldoende borstvoeding, vragen over de effecten van pijnstilling of oxytocine bij de bevalling. Homeopathie is er ook voor baby's met krampjes, spugen, onrust, veel huilen, niet goed kunnen drinken, luieruitslag, eczeem, spuitluiers of verstopping, ontwikkelingsproblemen, etc. Een homeopathisch middel bevat geen belastende stoffen en kan dus veilig voor baby's ingezet worden. Het doel van homeopathie is altijd het genezingsproces uit de mens zelf te laten komen.