Artikelen

Duurzame gezondheid

18 nov 2019

We staan op het punt te beginnen aan de twintiger jaren van deze eeuw. Wat gaan we doen met onze gezondheid? Wat gaan we laten? Worden we straks allemaal minstens 100 jaar oud en zullen sommigen van ons eeuwig leven? Voorlopig hebben we meer baat bij gezond oud worden en enige zelfredzaamheid. Want hoeveel verplegend personeel er in de nabije toekomst zal zijn is de vraag, en of de zorgrobots goed gaan werken weten we ook nog niet.

 

Individuele behandeling

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor preventie en lijkt de holistische visie stilletjes de reguliere gezondheidszorg in te sluipen. Artsen en farmaceuten experimenteren met individuele behandelmethoden, geen mens is immers hetzelfde? Een wijsheid die al eeuwen gangbaar is in de 'alternatieve' geneeskunst. Aan de andere kant worden nog steeds medicamenten voorgeschreven voor gezondheidsklachten waarvan het bewezen of aannemelijk is dat ze met een andere leefstijl ook zouden kunnen verbeteren. Denk aan diabetes type 2. 

Kiezen voor duurzaam

Een pilletje of pijnstiller is gauw gepakt. Maar is het ook een duurzame oplossing? We mogen blij zijn met de ontwikkelingen in de reguliere geneeskunde, er is zoveel meer mogelijk dan 100 jaar geleden. Maar hoe zit het met de 'kleine' signalen die je lichaam je geeft? Zolang je niks mankeert lijkt gezondheid zo gewoon. Maar vanzelfsprekend is het niet. Daar kom je al snel achter als je door een geblesseerde kleine teen bijna niet meer kunt lopen.

Aandacht

In perioden van stress en tijdgebrek zijn we niet zo geneigd om serieus aandacht te besteden aan de signalen van lichaam en geest. Homeopathie is wat dat betreft een anachronisme, een afwijking van de tijdgeest. Want homeopathie betekent: tijd en aandacht voor het hele verhaal. Klachten die zogenaamd te vaag, te onbekend of te onbeduidend zijn, doen er in de homeopathie wel toe en worden bovendien in een breder perspectief geplaatst. Het gaat niet alleen om je klacht, maar vooral ook om de persoon en het verhaal er omheen.

Versterken van je basis

Terugkerende verkoudheden, jeuk of eczeem die niet overgaat, onverklaarbare hoofdpijn of buikpijn, allergie, plotselinge haaruitval, aanhoudende slapeloosheid, vermoeidheid, hormonale schommelingen. Je gaat er liefst geen zware medicijnen voor innemen, maar ze ontregelen het leven wel. Homeopathie is erop gericht de noodzaak van reguliere medicatie zoveel mogelijk te beperken. Soms zullen medicijnen onvermijdelijk zijn, maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Met een gezonde leefstijl en een homeopathische behandeling kun je zorgen voor een meer duurzame basis voor je gezondheid. 

Vrijheid

Homeopaten zijn getraind om de signalen van een disbalans te vertalen naar een homeopathisch middel dat je helpt om in een gezonder evenwicht te komen. Vaak weet je diep in je hart wel wat goed voor je is, maar ontbreekt de fysieke of emotionele energie om iets te veranderen. De kracht van homeopathie zit er in je eigen wijsheid naar boven te halen en je aan te zetten tot een genezende reactie. Het maakt je vrij en dat is wat de grondlegger van de homeopathie, Samuel Hahnemann, voor ogen had. Wees vrij van klachten zodat je kunt doen wat je graag wilt doen en je kunt wijden aan de dingen die er echt toe doen. Je thuis, je, werk, je sport, je kinderen, de mensen om je heen, de natuur, je geloof, je idealen.