Nieuwsbrief

Over homeopathie

Natuurlijk genezen

Je lichaam is continu bezig om je gezond te houden. Meestal onopvallend, maar het wordt anders als je klachten krijgt. Een klacht geeft aan dat je natuurlijke genezingsproces ergens spaak loopt. Homeopathie stimuleert je zelfgenezend vermogen waardoor de genezing weer op gang komt en klachten op een natuurlijke manier verdwijnen of verminderen.

Homeopathische middelen hebben nauwelijks of geen bijwerkingen. Gebruik van medicijnen van je huisarts of specialist zijn geen belemmering voor de werking van homeopathie.

Individueel geneesmiddel

Een homeopathische behandeling bestaat uit een eerste consult van anderhalf uur en een aantal vervolgconsulten van een halfuur tot 3 kwartier. Als homeopaat kijk ik naar jouw specifieke klacht, je persoonlijkheid en je situatie van dit moment. Die factoren samen bepalen namelijk jouw individueel geneesmiddel. Voor mij is belangrijk wat opvallend, bijzonder of tegenstrijdig is. Zo kunnen 4 mensen met hoofdpijn elk een ander middel nodig hebben, terwijl de manager met rugklachten soms het zelfde middel voorgeschreven krijgt als de student met examenvrees. Jij krijgt op basis van jouw specifieke symptomen een individueel geneesmiddel dat past bij jou en jouw klachten.

Geneeswetten van Hahnemann

De homeopathische geneeswijze is gebaseerd op geneeswetten. Deze geneeswetten zijn ontdekt en getest door de arts en scheikundige Samuel Hahnemann. Hij beschreef deze geneeswetten in zijn Organon der rationellen Heilkunde (1810). Sinds Hahnemann is de homeopathie zich blijven ontwikkelen en vernieuwen. Aan het principe van genezing dat door Hahnemann is ontdekt, veranderde echter niets.

Klassiek homeopaat

Wat is er klassiek aan een klassiek homeopaat? Ten eerste: klassiek homeopaten zijn lid van een beroepsvereniging. Dit ter onderscheid van behandelaars die homeopathie ‘erbij’ doen. Tegenwoordig wordt ook de term register homeopaat gebruikt.

Een klassiek homeopaat geeft één middel tegelijk, meestal in een hoge potentie. Homeopathische zelfzorgmiddelen van de drogist of apotheek zijn combinaties van veel voorkomende middelen in een lage potentie. Als een zelfzorgmiddel niet werkt, kan het zijn dat het niet jouw juiste middel bevat of een te lage potentie heeft. Een klassiek homeopaat kan voor jou het best passende, individuele middel zoeken.

NVKH

Als klassiek homeopaat sta ik geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH). Leden van de NVKH voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die worden gesteld aan opleiding, nascholing en waarneming bij vakantie en afwezigheid. Een Klachten- en Tuchtrechtprocedure (KAB, www.kab-klachten.nl ), die in samenwerking met de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie tot stand is gekomen, maakt deel uit van het kwaliteitsbeleid van de NVKH.